Warunkiem wzięcia udziału w Konkursie jest przesłanie karty zgłoszeniowej wraz z przepisem kulinarnym, do dnia 30 września 2020 r. na adres: Urząd Miejski w Łomży, Stary Rynek 14, 18-400 Łomża w kopercie z dopiskiem: KONKURS KULINARNY „ZASMAKUJ W ŁOMŻY” (w przypadku przesyłki listowej decyduje data stempla pocztowego).
Przesłany przepis kulinarny powinien spełniać następujące warunki:
- być tradycyjny/regionalny (Łomża, Kurpie, okolice Łomży), a tradycja ta powinna być poświadczona, np. zdjęciem przepisu z zeszytu babci, dołączoną do przepisu opowieścią/historią związaną z powstaniem/przekazaniem tego przepisu, opisem czasu, kiedy jedzono potrawę z tego przepisu (np. święta, post, na co dzień itd.),
- powinien być dziedziczony, ale praktykowany również dziś, tj. przekazywany w rodzinie od pokoleń (3 pokolenia),
- jeśli możliwe jest udokumentowanie przepisu fragmentem dawnej literatury kulinarnej, przepis taki zdobędzie dodatkowe punkty podczas oceny,
- powinien zawierać informację, z jakiego regionu jest opisywana w nim potrawa, jaka jest geneza przepisu,
- do przepisu można dołączyć zdjęcie własnoręcznie przygotowanej potrawy według przesłanego na konkurs przepisu,
- powinien być opatrzony tytułem, charakterystyczną/zwyczajową/unikalną nazwą.
Przesłane przepisy zostaną poddane ocenie jury (I etap) i wybrane do kolejnego etapu (II etap), podczas którego Uczestnicy będą prezentowali przygotowane przez siebie potrawy. Każdy z uczestników zakwalifikowanych do II etapu zostanie powiadomiony telefonicznie o terminie i miejscu rozstrzygnięcia II etapu. Komisja Konkursowa przyzna nagrody za I miejsce (2000 zł), II miejsce (1000 zł) i III miejsce (500 zł). Po zakończeniu Konkursu i wyłonieniu laureatów wyniki Konkursu zostaną ogłoszone na oficjalnej stronie internetowej Urzędu Miejskiego www.lomza.pl.
Szczegóły dostępne są w regulaminie, który podobnie jak kartę zgłoszeniową i klauzulę informacyjną można pobrać poniżej.