Konkurs kulinarny obył się w trzech kategoriach: babki ziemniaczanej, kartaczy oraz deseru mlecznego. Wszystkie potrawy zostały przygotowywane na miejscu, na stosikach, zorganizowanych na potrzeby konkursu. Uczestnicy do dyspozycji mieli produkty OSM Piątnica i P.H.U. Piątnica oraz przyprawy firmy Prymat.
W składzie jury znaleźli się - niepodważalny autorytet kulinarny, autor książki “Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia” Jan Kuroń oraz jego żona Aneta Kuroń - ekspert w dziedzinie cukiernictwa i potraw wegetariańskich, Wójt Gminy Piątnica Artur Wierzbowski oraz Poseł Bernadetą Krynicką. Jury oceniało potrawy pod kątem smaku, oryginalności przepisu i estetyki podania.
WYNIKI:
Babka ziemniaczana
III. Izabela Żochowska
Kartacze
III. Małgorzata Dołęga
Deser Mleczny
Wszystko (grupowa)
Jednak nie tylko potrawy były atrakcją minionej soboty w Piątnicy. Na uczestników czekały bezpłatne atrakcje: dmuchańce, animatorzy, strefę chilloutu z wygodnymi leżakami oraz przeróżne stoiska wystawców, którzy przyjechali z całego województwa, aby promować swoje lokalne produkty.
Po wspólnym gotowaniu i rozstrzygnięciu konkursu kolejnym elementem wydarzenia były występy lokalnych artystów, wśród których znaleźli się: Tom Forester & Mateusz Kurkowski, Aleskandra Śledziewska & Dawid Litwiński, Formacja Wiszu oraz Instaboy.
Dziękujemy wszystkim partnerom, którzy wsparli organizacje wydarzenia:
Dziękujemy Druhom OSP Gminy Piątnica za pomoc w organizacji i dbanie o bezpieczeństwo podczas wydarzenia.
Imprezę dofinansowano ze środków Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.
Sfinansowano w ramach Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020 w związku z realizacją projektu "Promowanie i propagowanie aktywności społecznej".