Jak zmniejszyć ilość powstających odpadów?
Każdy z nas powinien pracować nad tym, aby ograniczyć ilość powstających odpadów. Wyrzucanie odpadów czy nawet segregacja nie jest rozwiązaniem. Najlepiej zagospodarowane odpady to takie odpady, które w ogóle nie powstają. Zapobiegać powstawaniu odpadów możemy w domu, a nawet trochę wcześniej, bo już w trakcie robienia zakupów. Warto się zastanowić, jak postępować, żeby odpadów powstawało jak najmniej, dzięki czemu nasze otoczenie będzie ładniejsze, a my zaoszczędzimy na opłatach.
Co możemy zrobić?
- Kupujmy tyle, ile naprawdę potrzebujemy.
- Wybierajmy produkty trwałe. Starajmy się kupować produkty lepszej jakości, o dłuższym czasie użytkowania, bowiem takie produkty przez dłuższy okres nie staną się odpadem.
- Wybierajmy produkty w dużych opakowaniach zamiast produktów większej ilości w małych opakowaniach. Duże opakowanie starczy nam na dłużej i wyprodukujemy tylko jedno opakowanie.
- Weźmy na zakupy torbę z domu – torba wielokrotnego użytku jest pojemna, wytrzymała i będzie służyć całe lata. Każda torba jednorazowa w sklepie to dodatkowy koszt i dodatkowy odpad. Jednorazowe torebki służą nam tylko chwilę, a po powrocie do domu lądują w koszu, przyczyniając się do produkcji ogromnej ilości odpadów.
- Zamiast zwykłych, jednorazowych baterii stosujmy akumulatorki, które można wielokrotnie ładować.
- Kupujmy żarówki energooszczędne – zaoszczędzimy na wydatkach za energię elektryczną i wyprodukujemy mniej odpadów w postaci zwykłych żarówek.
- Wybierzmy szklaną butelkę zwrotną zamiast butelki plastikowej. Szklana butelka może być wykorzystana powtórnie nawet 15 razy.
- Wybierajmy napoje w butelkach nie w puszkach. Produkcja aluminium pobiera bardzo dużo energii: na wyprodukowanie 1 kg aluminium potrzeba tyle samo energii ile na wyprodukowanie 20 kg chleba.
- Unikajmy produktów zapakowanych w wiele warstw opakowań.
- Jeżeli mamy przydomowy ogródek, kompostujmy odpady kuchenne. Wytworzony kompost wykorzystamy do nawożenia ogrodu. Obecna technologia pozwala przechowywać kompost w sposób bezpieczny i nieuciążliwy.
- Zwracajmy uwagę na daty przydatności do spożycia produktów, które kupujemy w sklepach.
- Unikajmy jednorazowych produktów np. plastikowych sztućców na grilla czy papierowych talerzyków.
- Nie wyrzucajmy rzeczy, które moglibyśmy komuś oddać np. instytucjom charytatywnym.
Hierarchia sposobów postępowania z odpadami
Zapobieganie powstawaniu odpadów
⇓
Przygotowanie do ponownego użycia
⇓
Recykling
⇓
Inne procesy odzysku
⇓
Unieszkodliwianie